Fisiune

28 august 2017 at 12:37 5 comentarii

Se poate transforma capitalismul în socialism? Categoric da, ar fi spus radio Erevan și avea perfectă dreptate: asta s-a și întâmplat la noi (și nu doar la noi) după ultimul război mondial. Toate agoniselile private, toate resursele și titlurile capitaliste de proprietate au fost preluate, pe inventar sau nu, de statul noii stăpâniri care și-a  împroprietărit oamenii muncii cu cartele la cantina socialistă. A mers șnur statul ăsta, ținut în lesă vreo cinci decenii, atâta timp cât clanul stăpânilor puși pe ghiftuială se îngrijea ca prostimea care sughița de foame și tremura de frig &de frică să le dedice ode de slavă și cântări patriotice. Totuși, după nici zece cincinale, cantina a dat faliment și toate titlurile socialiste de proprietate ale fericitului stat al oamenilor muncii din cele cinci decenii de socialism au fost înhățate de același clan al îmbuibaților. S-ar putea învârti invers roata istoriei, acum, că ăia care s-au ghiftuit au ajuns la fundul sacului? Nu știu ce-ar răspunde radio Erevan, dar, se vede clar, asta încearcă statul prizonier al clanului capitalist ca să le salveze cuceririle (cu toate că perioada i s-a înjumătățit ca la fisiune nucleară) punând (cum altfel?) cantina socialistă în funcție.

În politica lor de devalizare sistematică a țării (de altfel, singura care a reușit) pentru a-și face loc în rândul marilor lopătari de finanțe ai lumii (aflată și ea acum, sub presiune distructivă) unica lor grijă s-a dovedit a fi, nu viabilizarea și durabilizarea sistemului social economic, ci aservirea completă și definitivă a justiției. Să ne mirăm atunci, că stabilimentul supraîncărcat al clanului roșu capitalizat prin fraudă pare nevoit acum să reactualizeze, într-un fel, cantina socialistă? Că a ajuns pe punctul de a secătui unicul izvor sănătos capabil să viabilizeze motorul economic al furnizorilor de bogăție socială, cel al întreprinzătorilor autentici, creativi? Vă dați seama ce efect ar avea, în această perspectivă, deloc imposibilă, învolburările ficțional-artificiale produse de secte extremiste finanțate de indivizi cu interese divergente din același clan? Înțelegeți cine profită când milițieni informați, cu misiune, clănțănind plini de ură magnetică, trag de capetele unui lanț putred împrăștiind confuzia&frica în societate?

E greu de anticipat ce va face clanul în această situație limită; și cum va reacționa societatea. Știm însă, că, din când în când, în istorie au loc trădări și răsturnări. De obicei în anumite conjuncturi ca acelea de-acum. Mai știm și că primitivismul&barbaria n-au ieșit nicio clipă din scena lumii. Și că un proces de fisiune, odată declanșat, continuă. Altfel spus, că perioadele de înjumătățire, sau crizele, se vor ține lanț.

 

Entry filed under: 7301634, Literare, Politico-culturale. Tags: , , , , .

Semănătorii de vânt Înainte și după

5 comentarii Add your own

 • 1. racoltapetru6  |  29 august 2017 la 08:01

  Pe aceste trădări, urmate de mișcări seismice, ne mai punem și noi speranța că vor mai slăbi clica de îmbuibați. Altfel nici justiția nu poate face prea multe în fața acestui flagel.

  Apreciat de 1 persoană

 • 2. noradamian  |  29 august 2017 la 09:29

  Da, oricât ar crede ei că minciunile&hoțiile le sunt pavăză veșnică.

  Apreciat de 1 persoană

 • 3. Alex  |  29 august 2017 la 12:34

  Triste realități, dintr-o țară tot mai tristă…Păcat, mare păcat!

  Apreciat de 1 persoană

 • 4. noradamian  |  29 august 2017 la 15:04

  Va fi și mai trist pentru generațiile care vin. Analistii financiari spun că actualul guvern a îndatorat deja țara pentru plata salariilor și pensiilor, pe vreo două decenii de aici înainte, asta fără să ia vreo măsură de viabilizare economică.

  Apreciat de 1 persoană

 • 5. Alex  |  30 august 2017 la 23:18

  Așa este! Și ce ne mai mirăm când vedem cum pleacă tinerii și încă cei mai buni, mai deștepți, mai harnici, peste meleagurile lumii și se rup definitiv de patria lor, de familie, de tot… Cu aceste „realizări” mărețe, clasa politică va rămâne în istorie ca o mare calamitate a acestui popor…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: