Înainte și după
18 septembrie 2017 at 17:49 noradamian 2 comentarii
Într-un management normal, prevenția e prima poruncă. Dacă n-ar fi fost întâmpinate cu măsuri (tehnice, de comunicare, de control) extrem de riguroase până la cel mai mic detaliu situațiile dramatice din locuri mult mai expuse la dezastre naturale decât prin părțile astea, s-ar fi soldat cu efecte mult mai tragice. Prevenția (responsabilă, competentă, activă) reduce numărul de victime, oricât de înfricoșător ar fi un cataclism. Am văzut asta în recentul triatlon al hurricanelor caraibiene, în Florida, mai ales. Opusul modului riguros&eficient de a gestiona situații extreme îl vedem aici. Dacă un taifun nu poate fi oprit, lipsa măsurilor de protecție&avertismentelor e o crimă. Ați observat vreo alertă oficială, vreun avertisment din partea autorităților, măcar o interdicție motivată de posibilele urmări, niște măsuri tehnice de urgență, deși de câteva zile ar fi trebuit să se știe că ciclonul din Italia o luase spre nord, prin Slovenia spre Banat și de-acolo mai departe? În ordine ierarhică, de sus în jos, premierul Mihai Tudose, ministra Carmen Dan, secretarul de stat Raed Arafat, primarul Robu, responsabilii meteo n-au avut nicio grijă. În fine, nu știm dacă decibelii sirenelor lui d-lui Raed Arafat (devenite de vreo doi ani, un fond sonor neîntrerupt în orașele și pe străzile zbuciumate ale patriei) au salvat pe cineva, nici dacă exercițiile de alarmă urbană (care completează orchestra stresului sonor organizat de înalte personaje) ajută cuiva sau la ceva. Știm însă că, de ani de zile, nicio situație nefericită n-a găsit autoritățile statului la post. Că vorbim de tragedia din Apuseni, de cea de pe lacul Siutghiol, de la Colectiv, de inundații, incendii etc, de orice împrejurare în care statul e obligat să-și intre în atribuții, numitorul comun e faptul că înalții săi responsabili sunt luați prin surprindere. Deși măsurile&acțiunile de prevenție și salvare țin exclusiv de responsabilitățile funcției lor, declară fără jenă că și-au făcut treaba exemplar „în timp real”, vorba ministrei Dan, sau „în timp util”! Reacțiile standard postfactum, explicațiile tardive, după fiecare eveniment nefericit nu fac decât să le scoată în evidență dezinteresul față de viața oamenilor, incompetența crasă. Inutilitatea.
Le-a cam stricat programul de distracții de sezon, alea cu poporul, mai ales (chefuri cu sau fără bătăi, petreceri) înțelegem din intervențiile unor ștabi neatenți la „mesaj”. Inacceptabilă furtună, așa e, domnilor, indezirabil vânt! Da, alții-s de vină, știm demult. Acu, dacă v-ați trezit, urcați-vă în mașinile luxoase și vizitați zonele calamitate, nu uitați să vă exprimați compasiunea și să faceți, ca de obicei, promisiuni. Așteptăm sirenele…
Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: dezastre naturale, distracții de sezon, ministra Dan, prevenție, reacții postfactum.
2 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
racoltapetru6 | 20 septembrie 2017 la 06:44
La simulări și exerciții, totul iese perfect și se lasă cu felicitări. Practica ne omoară, ca întotdeauna.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 20 septembrie 2017 la 10:15
Asta e situația, Petru, așa ce să facem.
De fapt, ne duc grija, decidenții dar nu înainte ci după…
Poate o să se lase cu dosare penale în unele cazuri o să fie mai atenți…
ApreciazăApreciat de 1 persoană