Drumuri care se înfundă

3 noiembrie 2017 at 20:35 Lasă un comentariu

Destinul unei construcții social economice e dat de atașamentul constructorilor pentru „valori și virtuți intraductibile în termeni financiari”. Indiferent de considerațiile antropologico-economice, de opțiunile doctrinare, „oamenii nu devin mai buni pe baza principiilor utilitariste”, asta fiind o iluzie ca și făcătura cu omul nou comunist.  Ninel Ganea, membru asociat al Institutului Ludwig von Mises Romania, amintește într-un articol de un film documentar transmis pe History Chanel despre capitalismul american intitulat “Oamenii care au construit America” care confirma prejudecățile simpliste, atât ale celor de dreapta cât și ale opozanților din stânga. „Pentru primii, coteria John D. Rockefeller, Cornelius Vanderbilt, Andrew Carnegie, Henry Ford și J.P. Morgan reprezintă titani ai libertății economice, un fel de eroi randieni, în timp ce, pentru ceilalți, gașca mai sus amintită este simbolul opresiunii capitaliste, fața invizibilă a exploatării cotidiene, manipularea continuă a patimilor noastre”. Documentarul, rețin din articol, urmărește istoria construirii capitalismului american din două perspective, prima, a capitalismului în abstract, cealaltă, a evoluției reale. În timp, „antreprenoriatul economic care are ca scop obținerea de profit în acord cu principiile pieței libere e obligat de logica economică, indiferent de contextul legislativ și social, „să treacă la antreprenoriatul politic” (..) „Personajele care „au construit America”, corespund perfect profilului capitalist conturat mai sus. În pofida unui început antreprenorial glorios, pe o piață încă foarte liberă conform standardelor actuale, toți au realizat că se pot obține profituri mult mai consistente din intervenționism și din restrângerea competiției (…). Ceea ce șochează , mai ales în privința triadei Rockefeller, Carnegie, Ford, nu sunt neapărat imixtiunile lor în politica externă a SUA și în multe alte domenii, ci dezvoltarea unui aparat de propagandă pe măsură menit să influențeze deciziile nu doar peste ocean, ci în întreaga lume, și nu neapărat pentru un scop economic imediat.”

Dacă în America antreprenoriatul economic devenit antreprenoriat politic tinde să dirijeze piața prin intervenționism, restrângerea competiției și dezvoltarea unui extins aparat de propagandă, în ex-comunism lucrurile au plecat din start invers, cu antreprenoriatul politic care-l înghite pe nerăsuflate, ca lupul din poveste, pe cel economic. Pentru constructorii capitalismului autohton logica economică fiind, din capul locului, sifonare, dirijism și, în final fraudarea totală a statului; anexarea unui aparat de propagandă grosier, pe toate liniile ideologic-doctrinare de manipulare, făcând parte din meniu.

În zelul lor propagandistic, partizanii autohtoni ai capitalismului pe model american (vizibil nepotrivit cu condițiile politice postcomunism) au generat iluzia posibilei echivalențe între antreprenoriatul politic al „tunurilor” cu cel economic de peste ocean (văzut prin ochelari de cowboy texan sau de căutător de aur din veacuri trecute). Partizanatul fervent în favoarea unor acte de fraudare a resurselor în numele capitalismului, precum al aventurierilor pofticioși de aur de la RMGC e doar un exemplu.

„George Santayana povestea, undeva, despre întâlnirea avută cu John D. Rockefeller, în cursul căreia i-a menționat populația Spaniei, moment în care milionarul, uimit, i-a spus că trebuie să sune la firmă pentru a le spune că nu vând suficient petrol acolo. Pentru Santayana, această replică a constituit o revelație: “Am văzut cu ochii minții idealul unui monopolist. Toate națiunile trebuie să consume aceleași lucruri, proporțional cu marimea populației. Omenirea va forma astfel o democrație perfectă, alimentată cu rații de la un singur centru de administrare, în beneficiul lor”.

Despre asaltul antreprenoriatului politic asupra statului în România ocupată de ex-comuniști un text cât se poate de lămuritor scris ieri de Claudiu Nasui, aici

Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: , , .

Gravitația a fost pusă la pământ Un doi trei, lumina…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 935.967 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.455 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 935.967 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: