Democrația în suferință

8 februarie 2018 at 13:07 8 comentarii

Nu-i obligatoriu să fii expert cu mapă profesională ca să observi că democrația e în suferință. Mai dificil pare să descâlcești cauzele care fac din democrație, democratită. Prin analogie cu inflamațiile organelor din organismul uman, cu afecțiunile ale căror nume cuprind sufixul „ită” (hepatită, gastrită, meningită etc) inflamațiile din organismul social pot fi considerate semnale că democrația e suferindă și, totodată, reacții de apărare față de factorii cauzatori. Situație întâlnită frecvent în lumea liberă pe măsură ce banalele coliziuni stânga-dreapta se acutizează. Cu cât o societate e mai fisurată, cu atât procesul e mai intens și cauzalitățile&efectele sunt mai evidente.

Un regim socialist e potrivit pentru colectivitățile mici, autonome, pentru așezările izolate din insule sau văi izolate, în areale nou populate de tip chibuț, sau în spații greu accesibile în care oamenii își împart obligațiile și câștigurile, se ajută și se controlează implicit, contribuind fiecare după posibilități și capabilități, la viața comunității. Nu la fel stau lucrurile în societățile mari. Aici rolul stângii rămâne pozitiv cât timp se rezumă la reducerea pulsiunilor inerente produse de liberalismul de dreapta, pentru a asigura echilibrul. Bineînțeles, nu unde entitățile partinice sunt etichete de păcălit democrația, ca prin părțile noastre. Un regim ros de corupție, cu tendințe totalitare dominând  statul, mai devreme sau mai târziu îl va condamna la sărăcie și haos. În extremis, la dictatură. Nu-i o descoperire, e o evidență.

Riscul apare și în societățile democratice consolidate, cu majorități semnificative, acolo unde auxiliarul politically correctness devine, din corector de excese, instrument politic de dominație în beneficiul unor minorități. Un regim în care detaliile prevalează peste temelia valorică debilizează societatea, îi subminează fundamentele social-culturale și încrederea în democrație, generează instabilitate și turbulențe.

Că extremismele sunt în curs de a se extinde pe toată scena politică și aici ca și în alte locuri, fie că e vorba activiști neomarxiști&socialiști, fie de oponenții reacționari de dreapta, e tot o evidență. Eu nu fac decât s-o readuc în atenție. Primii acuză dreapta conservatoare de toate relele prezente și trecute ale lumii, ceilalți acuză stânga progresistă de toate relele din prezent și din viitor ale lumii. Generalizări și acuze. Fără nuanțe. Apărarea drepturilor civile e incompatibilă cu apărarea vieții. Tot ce apără unii urăsc ceilalți. Cum pozițiile sunt ireconciliabile, democrația pare condamnată. Sectarismele ideologice se legitimează prin demonizare reciprocă, negativismul prin care-și întrețin obsesiile anulând șansa de a construi ceva durabil și util societății. Extremismele au nevoie organică de războială perpetuă pentru a-și menține ocupația ideologică. Le priesc greșelile și inechitățile, sunt beneficiarii lor și, prin ele, inductori de ură&derapaje dictatoriale. Și când să crezi că asta-i tot, hop și extremismul religios anexat ideologic, persuasiv și agresiv, dornic de dictatură politico-religioasă.

Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: , , , , .

Ploua în Old Sighișoara Pentru apărare

8 comentarii Add your own

  • 1. Zorin Diaconescu  |  8 februarie 2018 la 13:35

    A republicat asta pe CRONICA [R] și a comentat:
    Democrația a devenit interpretabilă, statisticile prea complicate pentru a fi urmărite de public, acesta se mulțumeste cu semifabricatele „analiștilor” pe care le reîncălzește în cuptorul cu microunde al conștiinței proprii, cu telecomanda într-o mână și o posibilă bere în cealaltă. Zoon politikon a devenit un suporter de fotbal (uneori violent), niciodată rațional. Trăirile, reale sau virtuale îi dau dreptate unui A. Dughin: „adevărul e credință”. Refugiul nostru e un crater nestins.

    Apreciază

  • 2. noradamian  |  8 februarie 2018 la 14:51

    Democrația poate fi interpretabilă ca și adevărul. Am putea vorbi nu doar de post-adevăruri ci și de postdemocrație. Totuși, există și ieșiri spre lumină în jungla asta încâlcită, nu doar fantasme&fanatisme hrănite din ură ca ale d-lui dughin și ale omologilor d-lui din extrema opusă.

    Apreciază

  • 3. Superduque777  |  8 februarie 2018 la 21:40

    Apreciat de 1 persoană

  • 4. racoltapetru6  |  9 februarie 2018 la 06:17

    Prea multe sunt cauzele care ne împiedică să aspirăm la o democrație cât de cât funcțională. Nostalgia traiului fără griji, care nu încurajează nici performanța, și prejudecățile bine exploatate de actuala putere sunt doar două din tarele care ne fac să mergem cu frâna de mână trasă, ba să o dăm și în șanț, de multe ori.

    Apreciază

  • 5. noradamian  |  9 februarie 2018 la 13:36

    Urmașii lui ceausescu, cei care au ocupat toate instituțiile statului după 89, au întreținut nostalgia traiului de tip lagăr asigurat de mentorul lor (după ce au scăpat de el) pe fondul unei libertăți compromise din capul locului de o educație precară.

    Apreciază

  • 6. noradamian  |  9 februarie 2018 la 14:04

    Un exemplu edificator din 2012, când spăgarul din cimitir care-si zidea tablourile și lingourile în pereți, cel căruia cuplul dragnea-dăncilă i-a dat pe mână frâiele guvernării, condamnat ieri la 8 ani detenție, amenința poporul pesedist din Slătioara că le va dubla prețul apei dacă nu-i votează…

    Darius Vâlcov: “…de când aveţi apă, la Slătioara este 2,9 – 3 lei şi la Slatina este 5,35, subvenţionată de primăria Slatina – spune Vâlcov. Apoi se-ncruntă: dar reţineţi un aspect extrem de important! Dacă de pe data de 10 nu rămânem o familie şi mergem cu javrele, apa trebuie să ajungă la preţul din Slatina. Să ne înţelegem despre ce vorbim! Dacă rămâneţi familia noastră, a PSD-ului, preţul la apă rămâne acelaşi. Dacă nu, trebuie să ajungem ca la Slatina”

    Apreciază

  • 7. Superduque777  |  10 februarie 2018 la 23:19

    Why u dont vote us?
    https://superduque777.wordpress.com/

    Apreciază

  • 8. Superduque777  |  11 februarie 2018 la 18:55

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.656 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.656 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: