De la șansă la ordonanță, de la ordonanță la dictatură
17 iulie 2018 at 14:32 noradamian 10 comentarii
Toată lumea știe că în România Constituția e respectată cu sfințenie. Cu excepția Curții Constituționale, nimeni nu se joacă cu Constituția dacă vrea să-i fie bine (vorba aia: quod licet iovi, non licet bovi). Un cetățean bun e cel obedient față de putere. O instituție utilă e obedientă față de putere. Televiziuni, reviste, site-uri de știri sunt viabile cât timp cântă-n strună puterii. Căci puterea nu se împarte. Cel mult se deleagă: unui premier, unei majorități parlamentare, unor ajutoare infracționale, etc. Un președinte care nu dovedește obediență maximă față de putere merită să fie suspendat. Iar o justiție care nu manifestă obediență totală față de putere e decapitată. fără milă. desigur, cu mâna unui supus obedient față de putere. fie el și președinte (asta pentru respectarea regulilor) Constituția spune că puterea e a poporului. Dar poporul e prost grămadă și ca urmare trebuie dresat să stea blând în salariul, pensia sau ajutorul pe care-l capătă. din bunătatea puterii.
Călcâiul puterii e justiția. Președintele Băsescu s-a grozăvit c-o să scoată justiția din chinga puterii? a fost suspendat. Nu odată, ci de două ori! Faptul că atunci și-a permis să scadă temporar salariile ca să scoată țara din criză a venit fix când trebuia. Exact de asta avea nevoie USL ca să-l dea pe mâna boborului flămând. Sigur, Băsescu nu se aștepta ca, liberă fiind, justiția să ajungă și în curtea lui. Ar fi trebuit să se aștepte totuși ca, după el, reformele, câte au fost, să se șteargă ca zugrăveala, partidul d-lui fiind, în proporție semnificativă, ca și agregatul USL, parte a sistemului comunistoid, purtător de gene feseniste de prezervare a puterii prin politizarea statului de sus până jos. Ca dovadă, PDL a revenit la matcă, iar ex-președintele ex-reformator întors cu 180 de grade vrea acum amnistie&grațiere.
Suspendările de președinți șubrezesc instituția prezidențială și, implicit, statul. Revocarea unor persoane publice vinovate de autonomie față de comandamentele corupției, ca-n cazul Laurei Codruța Kovesi, fac din Curtea Constituțională oficina unei puteri politice discreționare. Toată clasa politică de sorginte fesenistă plus obedienții din administrația centrală și locală au trudit la edificarea unui stat malformat. În 2012, actualul prezident (adevărată pleașcă pentru puterea cotropitoare) lăuda felul în care USL atacase statul de drept, nerealizând că un atac la persoana președintelui slăbește de fapt, instituția prezidențială, crează un precedent și un instrument de șantaj util și în viitor, acelorași: https://jurnalul.antena3.ro/stiri/politica/klaus-johannis-schimbarile-din-ultima-vreme-sunt-bune-pentru-romania-618297.html
Respectarea unor reguli concepute de infractori, impuse de infractori cu sprijinul unor infractori și al unor cetățeni indiferenți sau zombificați echivalează cu o participare la o crimă colectivă. Ca și corupția, de fapt, în tandem cu ea, imoralitatea statuată la rang de lege distruge. Nu va ezita să desființeze orice opoziție și, ce ironie, îl vor umili cu orice prilej și pe cel prin care și-au făcut toate mendrele. Cum să dai cale liberă unei puteri mafiote din rațiuni de interes egoist, personal, cu scuza supunerii față de o decizie anticonstituțională? Cum să dai girul unor aranjamente antistatale? Cum, știind toate astea, să accepți ca silnicia să devină normă iar statul, o minge lăsată pe mâna unui ins condamnat și a acoliților săi?
Dacă astăzi,17 iulie 2018, sau în altă marți, își vor da, în fine, ordonanța pentru amnistie&grațiere, statul de drept va fi istorie. Țara va trece oficial sub ocupație mafiotă. Beneficiarii corupției vor fi valorificat în acest fel, cu maximă abilitate șansele date de președinte prin numirea celui de al treilea premier-unealtă a condamnatului-șef, urmată de revocarea Laurei Codruța Kovesi cu trei zile înainte de intervenția Comisiei de la Veneția. Dând cu atâta ușurință iresponsabilă justiția pe mâna PSD, la presiunea Curții Constituționale, președintele a suspendat, neoficial, Constituția. Cu toate frecușurile dintre ei, beneficiarii (Dragnea, Tăriceanu, Băsescu, câteva sute de rechini plus roiuri de vietăți din biotopul corupției) vor zburda fără griji într-o Românie pusă oficial sub ocupație infracțională.
Esența stării de obediență, explică Milgram, autorul celebrului experiment care-i poartă numele, constă în faptul că o persoană ajunge să se privească pe sine ca pe un instrument ce execută ordine, nu se mai percepe ca fiind persoana responsabilă pentru acţiunile sale (Experimentul Milgram, teoria stării de agent). Concretizată în decizii imorale, mai mult sau mai puțin acoperite legal, obediența unor structuri&persoane de la vârful ierarhiei politice față de grupuri cu interese antagonice cu cele ale țării ajunge să compromită ireversibil statul de drept.
”Dictaturile se impun prin capacitatea de a transforma din ce in ce mai multi oameni in complici: e suficient sa intorci privirea sau sa te iluzionezi ca mai ai timp sa te impotrivesti, pentru ca regimul politic sa devina unul in care poti fi arestat peste noapte”. (http://www.ziare.com/international/turcia/oamenii-au-dormit-prea-mult-e-suficient-sa-inchizi-ochii-chiar-si-pentru-o-clipa-si-devii-astfel-complice-al-regimului-interviu-cu-asli-erdogan)
Pentru contrast, un exemplu de încurajare a gândirii libere: în aceeași perioadă (mai-august 2018) la MIT (Massachusetts Institute of Technology) cea mai bună facultate de științe din lume s-a instituit un premiu de 250000 de dolari care se acordă „unei persoane sau unui grup angajat în ceea ce noi credem că este o nesupunere extraordinară în beneficiul societății”. Principiile acestui Disobedience Award sunt „curajul, non-violența, creativitatea, asumarea propriilor acțiuni” și poate fi câștigat de cercetători, inovatori, activiști pentru libertatea cuvântului, etc. https://www.media.mit.edu/posts/disobedience-award/
De fapt, exact asta are loc aici, la scară națională, începând din februarie 2017. Protestele neîntrerupte ale străzii au stopat ordonanța 13 și au temporizat acțiunile anti-justiție ale infractorilor politici. Mișcările non-violente de genul ”Rezist” și ”Vă vedem” de la Sibiu s-au diseminat în multe locuri din țară. Rezistența continuă…
Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: comandamente supra-constituționale, Comisia de la Veneția, Erdogan, Milgram, obedienţă, ocupație infracțională, preşedinte, revocare, suspendări.
10 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
blogul lui icre | 17 iulie 2018 la 15:43
Îmi este scârbă să vorbesc la infinit de politica românească, aceste lături pentru porci și urechi pline cu pământ, ceva mai grotesc nu am văzut niciunde.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 17 iulie 2018 la 17:48
Da, o nerușinare mai mare e greu de imaginat. Trăim aici, asta e realitatea cotidiană pe care n-avem voie să ne facem că n-o vedem sau să ne imaginăm că nu ne atinge. Altfel ne-ar înghiți cu totul. Oricum, nu suntem departe. S-a împlinit un an jumate de când e revoltă non-stop în stradă, doar asta i-a mai ținut pe loc. Nu stiu pentru cât timp. În august se anunță și participarea diasporei…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
3.
Erwin Lucian Bureriu | 18 iulie 2018 la 08:19
Prea târziu. Factori naturali și sociali determină victoria lui Dragnea – ploile, canicula și concediile. Țara băltește. Vom vedea joi…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
4.
blogul lui icre | 18 iulie 2018 la 08:49
Doaspora vine să își vadă rudele nu să vă rezolve vouă problemele, sunt plecat de 16 ani, am văzut de la distanţă toată cloaca politică votată de voi care vă plângeţi veșnic. Mă cheamă George, nu icre. O zi liniștită!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
5.
racoltapetru6 | 18 iulie 2018 la 09:26
Logic și încurajator pentru democrație ar fi ca mișcarea #Rezist să câștige premiul MIT de 250000 de dolari.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
6.
noradamian | 18 iulie 2018 la 11:51
Erwin, joi se poate întâmpla o catastrofă. N-ar fi prima din istoria acestui neam care a avut parte și de bune dar mai mult de rele. În cazul ăsta ar fi ceva tare rușinos, nefiind vorba de războaie, de dușmani din afară, ci de aleșii noștri.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
7.
noradamian | 18 iulie 2018 la 11:57
Petru, mai mare premiu decât normalizarea situației nu poate exista în situația noastră. Sunt o mulțime de oameni, cu precădere tineri, care-și sacrifică timp și bani pentru a menține vie Rezistența, fac și ei tot ce pot, sunt creativi, optimiști, non-violenți și își asumă acțiunile.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
8.
noradamian | 18 iulie 2018 la 12:10
George, rezistența în stradă nu înseamnă văicăreală (tocmai îi spuneam lui Petru). Nu toată lumea de aici e vinovată de situația actuală. Diaspora vine să-și vadă rudele dar și pentru a lua parte la o întâlnire de protest în 10 august în Bucuresti. Mulți s-au asociat și până acum, acolo unde trăiesc, marilor mitinguri din țară. Unii, puțini, nu mai vor să știe de țară. Alții însă, se manifestă solidar cu cei lăsați acasă chiar dacă nu revin. O parte din familia mea aflată în Franța de 21 de ani sunt activi civic și aici. Și nu se vaită niciodată.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
9.
emilia apostol | 14 septembrie 2018 la 10:45
salut nora.ma tem ca nu rezistenta si mai ales ong-urile lui soros sau putin sunt solutia.daca vrem sa avem o tara pentru copiii nostri trebuie sa ne ingrijim de o alternativa la actualul establishment politic care este putred de la dreapta la stanga fsn-ului din care provine.cum sa facem asta?simplu zic eu..in fiecare judet cautati oameni capabili educati profesionist curati nepoliticieni de cariera si inscrietiva ca independenti la alegerile viitoare..promovati acesti oameni 5,6 in fiecare judet pt.euro si locale..cei care suntem de partea ,,rezist,, nationala si patriotica vom vota acesti independent..daca ne mobilizam putem face asta cum am facut si la prezidentiale in 2014.PS.mi-ati lipsit foarte tare Nora, ma bucur sa va regasesc.i
ApreciazăApreciat de 1 persoană
10.
noradamian | 14 septembrie 2018 la 11:53
Salut, Emilia, mă bucur c-ai revenit. păi exact asta fac oamenii de aici: https://www.facebook.com/oameninoiinpolitica/?fb_dtsg_ag=AdyP_OSJOXu1d2bJl0Xlmk0SisQDpfwfjgm4mD0zak55tQ%3AAdznx1ZYJ6Sev3E4fYxTxI_sxzN8emD-s1SEoAFQJGFCBQ- grupați sau susținători ai unor partide tinere care n-au rădăcinile în establishmentul politic putred- cum bine spui- și în ONG-uri care n-au nimic cu soros (of, of- ce-a prins diversiunea asta lansată de același establishment! 😦 )
ApreciazăApreciat de 1 persoană