Revoluție &reformă- frăția politico-religioasă (1/2)

5 octombrie 2018 at 19:56 Lasă un comentariu

Povestirea, în două părți, e țesută pe o întâmplare reală, auzită de la un geolog care făcea prospecțiuni în zonă. A ajuns să ia parte la chiolhanul dedicat unor fețe bisericești și oaspeților lor politici,dintr-un așezământ exclusivist,securizat sub pază militară,fiindcă se pricepea puțin la numismatică. Îl poftise chiar prietena preotului amfitrion care găsise niște monede vechi și voia să știe ce valoare au.

partea doua a povestirii aici: https://noradamian.wordpress.com/2014/10/31/revolutiereforma-fratia-politico-religioasa-22/

up-date
Referendumul din 6-7 octombrie nu-i decât o emanație a acestui tip de legături, formate de vreo 3 decenii, pentru acapararea statului și instaurarea supremației politico-religioase în regiune, pe model rusesc. În 2014, s-a dezvăluit, dealtfel, un aranjament pe cât de nociv pentru credința creștină, pe atât de semnificativ pentru conduita corifeilor ortodocși pe același calapod cu a iudelor din politică.

Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale 2014, prin Ordinul nr. 148 din 2 octombrie 2014 al viceprim-ministrului si ministrului afacerilor interne Gabriel Oprea. publicat in Monitorul Oficial vineri, 24 octombrie, sectia de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va avea obligatia sa informeze Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cu privire la „activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe”.Ordinul prevede ca Directia Informare si relatii publice „este unitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (…), fiind specializata in conceperea, organizarea, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor de informare si relatii publice, transparenta decizionala, realizare a publicatiilor, filmelor si materialelor audiovizuale cu privire la domeniul specific, precum si in monitorizarea si analizarea permanenta a efectelor mediatice produse de misiunile si actiunile intreprinse de personalul M.A.I., cu scopul de a asigura o reflectare obiectiva in spatiul public a activitatii M.A.I.” În plina campanie electorala, Guvernul Ponta a alocat 6.000.000 lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Repartizarea fondurilor a fost aprobata in sedinta de guvern din 15 octombrie. După ce, la sfarsitul lunii august, a alocat tot 6.000.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru sprijinul financiar a trei unitati de cult: Centrul Eparhial Iasi (judetul Iasi), Manastirea Nicula (judetul Cluj) si Manastirea Tismana (judetul Gorj).

Aventuri în grădina de hârtie

Satiră de băgat în cutia milei

Scena are loc la un schit izolat, sub pază strictă, cu ocazia unei petreceri duhovnicești oferite de prea-sfințiile lor unor prea-vrednici drept mulțumire că au miluit biserica strămoșească. La masa lungă din cuhnea așezământului, alături de oamenii bisericii, politicieni, bine cunoscuți ca mari  izvorâtori de taxe și pomeni, ori izbăvitori de penali incompatibili și alte de-astea, miluitori de păduri, scribi de curte și alte personaje. Afară, în curte, la mese întinse ca la nuntă, sunt omeniți și ajutoarele vrednicilor de sus, oameni de ispravă în salopete roșii și albastre care prestează diferite slujbe: aplaudaci cu ora și autobuzul, lipitori de afișe, distribuitori de pomeni, provocatori cu experiență, cârtițe, șamd. Din motive lesne de înțeles, nu vom divulga identitatea persoanelor sub acoperire din discuția care urmează.

–  Ia zi, Prea-Sfinția ta, o rugăciune, să ne ierte ăl de sus că mâncăm ca porcii, în zi de…

Vezi articolul original 996 de cuvinte mai mult

Entry filed under: 7301634, Literare.

Cursa Rondelul bucuriilor mici și mari

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: