Populism contra populism

1 mai 2020 at 10:27 3 comentarii

Reactivitatea e forma joasă de confruntare care învârte cercul conflictelor. A răspunde unui puseu de naționalism cu un puseu strident de supranaționalism poate reactiva resentimentele latente interetnice. O reacție păguboasă social, sub demnitatea de președinte. Vanitatea&trufia nu-s patriotism&eroism nicăieri în lume. Poziționările anticonstituționale ale UDMR, cu amestecul nerușinat al premierului Ungariei, nu-s un secret, nici faptul c-au fost încurajate parșiv de toate partidele postdecembriste care s-au perindat la guvernare. UDMR fiind socotit un PSD maghiar. Nu doar PSD, partidul dominant după ’89, a concubinat profitabil în dauna unei politici sănătoase cu UDMR, ci și PNL. De ce nu s-au rezolvat toate aceste vechi diferende în parlament? Democratic? Transparent? Înțelept? Pe căi diplomatice? Sau prin CSAT? În favoarea autonomiei administrative a tuturor regiunilor? Nu cumva exact din pricina acestor țopăieli transpartinice bolnăvicioase? N-ar trebui, ca lider al unui stat european, să eviți diferendele naționaliste? Să combați, în schimb, dezechilibrele de dezvoltare regională? Cine nu-și dă seama că naționalismele extremiste înseamnă o vulnerabilitate majoră pentru UE? Și atunci de ce a ales președintele să-și umfle mușchii într-un caft gratuit, fără miză, cu un potențial riscant? Ce alt efect poate avea o iesire isteric-violentă, ca aceea la care am fost martori, decât resuscitarea dușmăniilor interetnice? Și, de fapt, ce a obținut? Satisfacția (mândria de fani cu creasta vopsită în culorile galeriei) că l-a caftit, pe limba lui, pe indezirabilul premier Orban? Plăcerea personală că a putut oferi boborenilor de ambele nații un pic de ură? Pentru că nimic nu jignește mai dureros decât să iei în derâdere mama, țara sau limba cuiva. A unei nații sau a unei etnii. Poate fi ăsta prețul pentru un transfer de puncte electorale în contul PNL-ului, oricât ar fi de șubrezit ar fi partidul său de cele câteva luni de guvernare?  Îl pune în corzi, cumva, pe premierul maghiar? Pune capăt nelipsitelor diversiuni electorale puse-n scenă pentru prostime?

Publicat azi, 2 mai, în revista Kamikaze
@kamikazeonline.ro

Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: , , , , , , .

Frica Peștele de sticlă

3 comentarii Add your own

 • 1. oldhashu  |  2 mai 2020 la 13:14

  Nora, servus! 🙂

  Aici nu ne potrivim:
  – pentru că eu sunt mai suspicios și nu-mi pare OK interesul cam prea mare pe care îl are Orban (al lor!) pentru maghiarii noștrii!
  – pentru că nu pot să nu mă întreb ce îl mână una-două pe același Viktor să umble hai-hui prin Ardeal când i se scoală, fără să anunțe dintr-o minimă politețe autoritățile române?! Caută cumva, în lipsa protecției serviciilor speciale românești, cuvenite unei înalte oficialități de stat, producerea unui eveniment spectaculos cu care apoi să agite apele?!
  – cât poate să ne ia drept proști, servindu-ne același „gulaș antetrianon”, reîncălzit sub o altă denumire: https://larics.ro/dan-dungaciu-epidemia-de-hungaro-virus-ameninta-regiunea-un-document-al-guvernului-ungar-decorat-de-miklos-horthy/?
  În plus, nu pot să uit inițiativa oficialităților ungare de a reclama România în Consiliul de Securitate al ONU pentru «atrocitățile» organelor de represiune românești în Ardeal in decembrie 1989 când «criminalii români spintecaseră pântece de gravide, scoțând fetușii pe burta bietelor femei schingiuite», de fapt o uriașă făcătură sesizată de legiști din afara țării care au examinat „la rece” imaginile unor morți fără nume, autopsiați de către legiștii ardeleni din orasele Revoluției cu mult timp înainte.
  Și mai mult, «mutilarea unui minoritar maghiar» transmisă de o mulțime de canale TV de către sălbaticii manifestanți români în martie ’90 la Târgu-Mureș, în realitate pe dos – un român, Mihăilă Cofariu, cotonogit serios de iredentiștii maghiari, prilej nemaipomenit pentru capii FSN să repună pe picioare Securitatea sub o nouă firmă!
  …și altele pe care le-am «lăsat să cadă așa», dar nu le uit!!!
  Ficusul, cu canalele sale de informații, poate că știe mai multe de a fost așa scos din pepeni.

  Cât timp să ne mai simțim vinovați (poate e prea mult spus!) că suntem români în Ardeal cu mult înaintea altora, poate dintotdeauna și să întoarcem și celălalt obraz?!

  …e ciudat să auzi asta din gura unui «mitic bucurestean», dar care este nespus de mândru că pe partea mamei vine din Rășinarii Sibiului iar pe partea tatei din istoricul Șelimbăr, acum Veștem !

  S’auzim de bine! 🙂

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  2 mai 2020 la 13:39

  Oldhasu, salut!

  N-am tratat o temă istorică, ci ceva punctual. Și cred că se observă că nu l-am lăudat pe premierul Ungariei, ci dimpotrivă. Tema ar trebui fără-ndoială pusă în discuție cu toată rigoarea istorică și cu tact diplomatic, dar fără a genera emoții negative (cu tehnici securiste ca-n martie 1990) si nicidecum folosită ca material propagandistic pro PNL, partid uselist care alături de PSD a contribuit din plin la situația asta.

  Postarea se referă strict la reacția ipocrit-eroică a presedintelui si are ca bază de plecare acest parcurs al lucrurilor:
  -23 dec UDMR depune proiectul
  -9 martie, e înscris pe ordinea de zi
  -12 martie se află pe poz 5, propus pentru respingere.
  numai că deputatul Florin Câtu se retrage, renunțând la investitura sa și făcând imposibil votul.
  -25 martie termenul de adoptare tacită a proiectului UDMR e îndeplinit.fără a

  – 28 aprilie proiectul UDMR e respins de senat cu 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România)
  si 9 voturi ”pentru” (UDMR)

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  2 mai 2020 la 14:32

  „Pericolul maghiar” e întreținut chiar de politicienii care-l condamnă din când în când doar ca să pozeze ca patrioți salvatori. Și fenta ține de fiecare dată. Mai ales în preajma unor alegeri, ca în acest an, partidul prezidentului dovedindu-se, după 6 luni, neputincios cu problemele statului și abuziv cu cetățenii. În plus, o fumigenă de sezon e indispensabilă când deputații puterii împreună cu ai opoziției pun la cale treburi urâte de care nu trebuie știe prea multe boborul.

  De pildă, exact acum, deputații pregătesc amnistierea a 1000 de aleși locali declarați incompatibili prin sentință definitivă, ceea ce le-ar da dreptul să candideze din nou, ca fiind curați și nevinovați.

  „Proiectul a fost pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de miercuri. Totul a mers conform planului pentru PSD, sprijinit tacit şi de Pro România, UDMR şi PNL (viceliderul Victor Paul Dobre refuzând să mai ia cuvântul, deşi era înscris pe ordinea de zi), până când USR a cerut vot de retrimiere a proiectului la comisii. Fiind probleme privind numărarea voturilor şi scorul strâns între menţinerea iniţiativei pe ordinea de zi sau retrimiterea la comisii, liderii de grup au mers pe varianta retrimiterii la comisiile de specialitate pentru o săptămână”.(Adevărul)

  Domnul Președinte nu are nimic împotrivă ca deputații PNL să fie complici la „vânzarea” primăriilor către primari și consilieri cu probleme de integritate?
  În problema asta, cum de PNL e de acord cu PSD și UDMR?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.319 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.456 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.319 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: