Contagiozitatea extremelor

2 iunie 2020 at 13:28 Lasă un comentariu

Nimic nu se conservă mai durabil în mersul lumii decât răul. Rasismul, fascismul, comunismul, xenofobia și-au conservat forța germinativă prin care pot reactiva, în forme actualizate, boli teribile pe care le credeam eradicate. Dacă ororile istorice care au bântuit omenirea s-au succedat în epoci istorice diferite, în prezent, ajunsă la un minim de imunitate, societatea globalizată le-a adunat pe toate.

Pământul pare acum o reședință cu geamurile sparte. Fără perspectiva clară de a fi puse la loc. Cine s-o facă? Marii lideri ai lumii se comportă ca niște puberi excedați de propria importanță. Captivi ai insațiabilei lor pofte de putere, infatuați  și aroganți, lipsiți de cumpătare și reținere. Au acumulat periculos de multă putere și se văd depășiți de situație. Au generat conflicte pentru a controla gloata și, scăpată de sub control, gloata li s-a întors împotrivă. În extremul orient, Hong Kong e sub asediul Chinei, iar în SUA, manifestările anarhice acoperă protestele pașnice.

Un demers pe placul publicului din partea unui lider are o forță uriașă comparativ cu un semnal similar, sau chiar mai bun, din partea unui ins oarecare. Simetric, orice intervenție dezagreabilă din partea unui lider e sursă de incendii sociale. Moment în care purtătorii de boli istorice la conservă reacționează brutal dezlănțuind reacții și mai brutale. Liderii care prin gesturile lor nechibzuite dau foc, ici colo, lumii, devin cel mai mare pericol. Pentru activarea stării conflictuale indusă politic în mentalul  societății, ideologiile sunt combustibilul optim. Poate urma haosul generalizat, justificarea perfectă pentru nivelul următor, cel predictatorial. Eroul acestor zile s-a ascuns deja într-un bunker pregătindu-se să-și ia țara înapoi.

Priviți în jur și o să vedeți că „modelele” din est și de peste ocean au prozeliți activi și prin vecini. Ungaria, Polonia au deja un avans serios în restrângerea drepturilor civile. Observați ce izbitoare e potriveala, în acest sens, între  ideologii de stânga și de dreapta. Și unii și alții, niște semințe seci pentru care pâinea cea de toate zilele e răfuiala permanentă. Și unii și alții au trecere la populații traite în obediență, cu o gândire critică reactiv-agresivă sau deformată politic. Să ne gândim măcar, unde poate duce conflictualismul peren din mințile ideologizate în care se conservă răul!

Măsura în care valorile fundamentale sunt uzurpate de cele ideologice se reflectă în starea relațiilor sociale. În societățile puternic ideologizate (indiferent sub ce emblemă) relațiile sănătoase își pierd seva, se usucă, oamenii își pierd încrederea unii în ceilalți, comunitățile-și pierd suflul, cultura&educația nu-s prețuite, societatea îmbătrânește ca atinsă de progerie. Dacă în sistemul relațional intervine și religia ideologizată politic, accesul la valorile credinței creștine&laice e compromis. Destinele marcate de boli psihice ale marilor ideologi ai planetei, o dovadă în plus.

Ca un caz particular, societatea noastră n-a apucat în trei decenii să deprindă suficient valoarea libertății ca s-o poată folosi în edificarea ei sănătoasă fiind capturată imediat după ’89 de același monstru remontat, cu o față pe dreapta, alta pe stânga, și băgată direct în cuibul lui de cuci căptușit cu un mix de ideologii în stare febrilă unde purtătorii de boli istorice conservate o pot ține sub control.

Entry filed under: 7301634, Politico-culturale. Tags: , , .

Gala umorului uselist Bricheta de aur

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: