EPILOG la o piesă proastă

7 decembrie 2020 at 17:21 3 comentarii

Anul trecut, în toamnă, președintele avea de ales între două căi de depesedizare:
Alegeri anticipate rapide, într-un moment de slăbiciune maximă a PSD după căderea guvernului Dancilă, care urmase căderii lui Dragnea. O mică fereastră de oportunitate, unică, pe care au ratat-o. Motivul? Teama că USR, aflat atunci într-o creștere de popularitate (efect al acțiunii „Fără penali”) ar fi putut surclasa PNL.
2. Să lase guvernul PSD-ul să-și termine mandatul, știind că prejudiciile grave aduse statului, în justiție mai ales, erau fapt împlinit, nereparabil pe termen scurt. dar anticipând că erodarea galopantă în care intrase deja îl va uza ireversibil.

N-au ales niciuna din aceste soluții! Au preferat să forțeze instalarea unui guvern propriu, mediatizându-l ca pe o mare victorie, un guvern previzibil neputincios, dependent de majoritatea pesedistă. Cea mai proastă soluție!

A urmat seria compromisuri mizerabile (inimaginabile înainte de instalare) continuarea și consolidarea aberațiilor pesediste în justiție, promulgarea de legi dăunătoare țării, stoparea unor inițative civice, afaceri penal-frățești pe fondul pandemiei, cumpărarea de publicitate favorabilă cu bani de la buget, embargoul mediatic&bețele-n roate puse USR+ culminând cu recrutarea en-gros de pesediști.

Diagnostic: poftă nesăbuită de putere, lipsă de viziune, incapacitate managerială.

Pe de altă parte, fricțiunile interne din USR, declanșate după insuccesul d-lui Barna la alegerile prezidențiale, acțiunile schizoide care au generat resentimente, facțiunile rivale ocupate cu răfuieli minore, au scăzut dramatic încrederea în partid. Rămas pe post, președintele Barna nu putea să împace părțile, ca parte a uneia dintre ele. Drept urmare, revenirea actuală n-a atins cota de popularitate de acum un an, când existase acel unic moment favorabil pentru anticipate.

Fără prestația USR+ însă, n-am mai fi ieșit de sub ocupația USL. Chiar dacă, rezultatele oficiale ale acestor alegeri vor fi dezamăgitoare, PNL și USR împreună cu UDMR (probabil) vor da guvernul. Formulă în care PNL nu-și va mai permite să trișeze, adică să continue politica PSD ca până acum. Asta ar însemna că politica uselistă, care a făcut atâta rău țării, ar putea deveni istorie.

Din nefericire, toate astea au deschis culoarul naționalismului extrem, ale cărui simptome legionaroide au trecut neobservate de jucătorii, prea ocupați să se sfâșie între ei, din arena principală.

Ce ironie! Acum, că avem tabloul clar al rezultatelor unui guvern-trișor, animat de pofta de putere și nimic mai mult, PNL-ul a ajuns din nou în situația de acum un an. Ca să se mențină la putere are nevoie de USR. Dacă nu cumva, lupta aprigă cu PE-SE-DE-ul se va concretiza iar într-o alianță frățească. Și mai toxică.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , .

Băse DRUM DEVIAT

3 comentarii Add your own

 • 1. oldhashu  |  10 decembrie 2020 la 16:44

  Servus, Nora!
  Imi pare rău să găsesc și aici «accente» despre dictatorul Iohanis!
  Un președinte cu mîinile legate de o Constituție parșivă este ținta perfectă pentru bolvanii aruncați continuu de adversari, dar și de prietenii dezamăgiți de decizii cu impact major pe care ei nu sunt obligați să le ia!!!
  Da, așa ar fi fost bine, anticipate într-un momentul cel mai potrivit ca PSD să fi devenit, poate, istorie! Dar «instrumentul» nu era în mâna lui Iohanis, ci al Parlamentului, dominat de PSD.
  Să fi lăsat-o în continuare la cârmă pe Veorica și cu Covidul ca supliment catastrofal, o variantă la care nici că vreau să mă gândesc!
  În momentul acela, poate PNL-ul să fi avut un «moment astral» prin propuneri de PM pe care Parlamentul să fie nevoit să-l respingă, dar exista varianta ca în joc să intre iar PSD-ul, «salvatorul» nației!
  Vă mai amintiți ce greu s-a închegat majoritatea parlamentară pentru cenzura Guvernului Dăncilă și instalarea noului guvern?!
  Părerea mea… 🙂

  Apreciază

 • 2. noradamian  |  10 decembrie 2020 la 18:30

  Salut, Old!
  Ceea ce reclami tu e rezultatul unei politici de câțiva ani de zile în care scopul partidelor feseniste a fost menținerea cu orice preț ( pentru țară!) a monopolului lor politic. Pe de o parte pentru a nu împărți puterea cu un intrus, precum USR, pe de alta, legată de prima, pentru a nu pierde controlul asupra justiției. Într-o postare anterioară scrisesem despre frica de justiție, ca motor al involuției. IK , săracu, n-a venit de pe marte, ci a fost propulsat fix de aceleași forțe useliste. ȘI, ca și cei care l-au pus și-l țin, are păcatele și fricile lui, menționate de curând de judecătoarea Camelia Bogdan, proaspăt reabilitată de CEDO. De-aia a făcut atâtea concesii. A scos până și corupția, ca vulnerabilitate din agenda CSAT.

  Apreciază

 • 3. noradamian  |  10 decembrie 2020 la 18:48

  Și ce putea să mai facă Veo, în cele câteva luni câte mai avea din mandat, doar toate porcăriile fuseseră deja implementate! Orban le-a consolidat vreme de un an si a mai adăugat câteva. În primele luni de pandemie s-au dat cele mai mari tunuri, cu aprobare guvernamentală, pentru achiziționarea de măști și echipamente (UNIFARM).Abia după ce au ieșit la iveală cu scandal, s-au reorientat…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

 • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

 • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: