România, tristul paradis umoristic (2)

1 februarie 2022 at 20:03 Lasă un comentariu

Prin componenta sa universală, umorul răspunde exigențelor vieții în comun din orice loc și din orice timp. Cea specifică face parte din identitatea unei nații, dezvăluind și modul cum își onorează funcția socială de care vorbea Henri Bergson. Vorbim de umorul unei nații atunci când e inconfundabil. Când e o marcă. Cum e umorul englezesc cu corolarul suprarealist al formației Monty Python  Sau umorul evreiesc, neîntrecut în autoironie. Inspiratul umor al rușilor Ilf și Petrov al căror comic a desființat imagistic propaganda sovietelor.  Și câte alte comori limpezitoare de minte și aducătoare de voie bună n-ar merita prezentate! 

În România, un Caragiale nu se mai naște. Nu știu cât de mult ar reuși azi Conu Iancu să bată obrazul gros al politicienilor, mai vicleni, mai lacomi, mai îngâmfați și mai corupți decât cei de pe vremea sa dar, cu siguranță, n-ar rezista să nu le facă cinste cu o comedie pe măsura pensiilor lor! Iar pe xenofobi, pe antisemiți, pe ideologii ridicoli și pe extremiștii fanatici i-ar încondeia cum nu știu altul s-o facă mai bine.
Și ce de-a marfă „sfințită” ar fi găsit în zilele noastre Damian Stănoiu, călugărul care acum două sute de ani a dat haina monahală pe condei dezvăluindu-le mirenilor cum stau cu evlavia cei care au ales să-și ducă viața departe de tentațiile lumești în mânăstirile vremii: intrigi, falsă pioșenie, ipocrizie, lipsa oricărui respect pentru dogmele creștine…
De curajul nebun cu care Constantin Tănase satiriza ocupanții sovietici chiar sub nasul lor, vorbim azi ca de o curiozitate. Dacă însă, ar fi existat televiziune pe vremea aia, reprezentațiile lui, pe cât de riscante pentru el, pe atât de îndrăgite de cei care-l aplaudau în teatrul care-i poartă numele, ar fi atras mulțime de cetățeni. Și ce nevoie ar fi de catrenele lui care ignorau normele oficiale, acum, când rinocerii de la AUR urmați de tembeli cu cârligul în nas, le deschid drum urmașilor celor care-i somau pe români cu „DAVAI CEAS, DAVAI PALTON”…
De la un timp însă, lovit de un virus politico-social ucigător, simțul umorului regresează vizibil deși nu ne lipsește libertatea de a ne bucura de darurile râsului. După ’90 am avut parte de umor bun niște ani, cât a fost Divertis. După ei, umorul de calitate a intrat în umbră. De ce nu mai putem râde sănătos? De ce câștigă teren glumele joase, batjocura sordidă, formele marginale, care nu fac decât să înrăiască și să degradeze gustul publicului? Ce se întâmplă cu umorul reconfortant? Cu ce se alege publicul din searbedele emisiuni  umoristice și din cele de divertisment cleios de la televiziuni? Care public?
 
Și totuși, mai găsim, ici colo, umor original. De pildă, la Teatrul Național din Cluj. N-ar fi rău ca  „greii” din urbe (și nu doar ei) să-l vadă (dacă nu l-au văzut deja) pe „Švejk în concert”. Ca și alte creații admirabile puse în scenă la ei acasă. Poate ar înțelege ceva. (Președintele, nu. E mult prea educat pentru așa ceva!)  🙂  În  august, 2021, „cu Chirița în concert”, adaptare după „Chirița” lui Vasile Alecsandri, clujenii au repurtat un succes de zile mari la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. 

 În comunitatea care-și pierde simțul umorului, zilele trec ca niște slogane fără noimă. Inutile ca lozincile de gazetă de perete, ca referatele mai lungi decât lucrările. Titluri care te scutesc de citit conținutul sau te păcălesc când sub ele scrie altceva, iar puzderia de reclame, multe inepte, altele respingătoare, te amețesc ca băuturile contrafăcute. În comunitățile care uită să râdă, atracția pentru can-can-uri suplinește cultura iar avalanșa de jocuri de noroc e sport de masă. În plus, se dă gratis, la discreție, informație falsă, polologhii politologice trufașe, ideologii perimate de tot râsul. 

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

România, tristul paradis umoristic Libertatea egoismului vs libertatea responsabilității

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: