Emanciparea, gloriosul drum înfundat?
26 ianuarie 2023 at 18:55 noradamian 2 comentarii
În faza romantică (să spunem) venind în întâmpinarea unor nevoi, procesul de emancipare duce la transformări pozitive. Așa a fost când ideologiile au pus temelia societăților democratice, când a avut loc secularizarea, reforma unor religii, culte, biserici și când, prea mult disprețuite și ținute sub obroc, energiile feminine s-au pus în slujba societății fondând mișcările feministe.
După faza ascendentă se instalează treptat, entropia. Asta înseamnă alterare, pervertire, deturnare a rosturilor inițiale. Declasare. Azi iluminismul a îmbătrânit, politicile s-au pus în slujba corupției, ideologiile întrețin conflicte primejdioase, bisericile s-au ideologizat, lumea bâjbâie confuză în post-adevăruri. Populismul a sălbăticit democrația, misoginismul și feminismul par gemeni.
Emanciparea femeilor, indispensabilă pentru civilizarea oricărei societăți, a adus și promisiunea unei lumi înnoite care, promovând dreptatea, egalitatea de șanse și valorile fundamentale, e purtătoare de pace. Cu această idee nobilă, elita feminină a României din secolul XIX a pus temelia feminismului autohton. Mișcarea a progresat prin activitatea unor personalități din mediul urban, în principal academic, reușind să schimbe multe din neajunsurile istorice ale țării noastre, dar prea puțin în zonele rurale și cele defavorizate. Comunismul a pus capăt emancipării sănătoase, iar regimul post 89 n-a schimbat mai nimic în această privință.
În Europa interbelică, feminismul a continuat lupta pentru drepturile femeilor, al doilea val generând însă și efecte politico-ideologice provocate de schimbarea standardelor de moralitate. Pentru că acest nou val s-a cuplat cu libertatea adusă de revoluția sexuală. În câteva decenii, lumea XX a trecut de la tabuuri absurde și interdicții mutilante pentru viața femeilor la libertatea clamată în „Al doilea sex”, cartea celebră a Simonei de Beauvoir.
Interzisă în Spania dictatorului Franco, inclusă pe lista neagră a Vaticanului (Index Librorum Prohibitorum) alături de alte lucrări socotite dăunătoare sau eretice, „Al doilea sex” a fost inclusă de ziarul Le Monde pe lista celor o sută de cărți fundamentale ale secolului XX.
„… Această carte, apelând la toate domeniile cunoașterii, era o adevărată mașină de război, o mașină menită să distrugă discursul construit de secole de dominație masculină.“ — Libération
„O anatomie a femeii care e un studiu de statură și proporții clasice, istoric, psihologic, fiziologic, social și sexual, precum și un comentariu cât se poate de pătrunzător asupra dualității rolului ei. Căci pe fundalul proiecției idealiste a femeii independente există realitatea conflictului «între revendicarea fundamentală a oricărui subiect care se afirmă întotdeauna ca element esențial și exigențele unei situații care o fac să fie un element neesențial».“ — Kirkus Reviews
„Al doilea sex a fost un act de o îndrăzneală prometeică – un furt al focului olimpian – de la care nu mai exista cale de întoarcere.“ — The New York Times
Simone de Beauvoir scrie despre oprimarea masculină, discriminarea sexuală, inegalităţile din lumea muncii, hărţuielile, concedierile femeilor însărcinate, abuzurile fizice şi morale la care erau supuse „tradițional”, femeile, cerându-le „să-și ia destinul în mâini”. Nimeni n-a mai făcut asta până atunci. Îndemnul ei depășește granițele suprapunându-se cu mişcările feministe americane.
Triumful avea să vină în mai 1968 când, pe fondul protestelor studențești de la Paris, „Al doilea sex” devine best-seller și ghid al tinerei generații.
Era vremea libertății nezăgăzuite, a acelui „Il est interdit d’interdire”, cuceritorul slogan al libertății absolute, adolescentine, a revoltaților „primăverii pariziene”. Un impuls izvorât din paradigma filozofic marxistă a negării negației nu poate însă să ducă în paradisul terestru al iluzoriului „power-flower”, ci dimpotrivă. Dar atunci nimeni nu se gândea la asta.
Să dăm însă, timpul înapoi. 1931, câțiva ani înaintea declanșării celui de al doilea război mondial.
Două absolvente strălucite din Franța primei jumătăți a sec. XX ale prestigioasei École Normale Supérieure din Sorbona au marcat societatea franceză de atunci influențând prin gândirea și viața lor filozofia și conduita socială a lumii de azi: Simone Weil și Simone de Beauvoir.
Născută la Paris în anul 1909 dintr-o familie de intelectuali evrei din clasa medie, remarcată pentru inteligenţa ei sclipitoare, Simone Weil absolvă filozofia la Ecolé Normale Supérieure pe primul loc, devansând-o pe Simone de Beauvoir. Se înscrie pe un traseu intelectual sinuos, mai întâi în activismul de stânga ca angajată la uzinele Renault, îl abandonează după ce înțelege înşelătoria ambalată ideologic și alege mistica creştină (fără a deveni practicantă în cadrul unui cult). „Cred că nimic nu e mai christic decât identificarea cu cei marginalizaţi şi aflaţi în suferinţă, „scrie ea, la scurt timp după ce-și dăduse seama că bravii luptători pentru drepturile celor sărmani nu voiau decât să-i folosească ca mijloc de parvenire.
„Ori de câte ori mã gândesc la crucificarea lui Hristos sãvârsesc pãcatul invidiei„, își mãrturiseste Simone Weil crezul unui prieten într-o scrisoare. Fragila Simone Weil intră în mișcarea de rezistență. Inclusă într-o misiune a „Franţei libere”, organizaţie de rezistenţã condusã de Charles De Gaulle, considerase firesc să se supună regimului de hrană raţionalizată acordat de Hitler francezilor în Franța ocupată. Răpusă de tuberculoză în sanatoriul de la Ashford din Anglia la doar treizeci şi patru de ani, cea numită „Fecioara Roşie” cu câţiva ani în urmă, n-a mai apucat să fie martoră dezastrului adus de bolşevism în lume. Deși a trăit atât de puțin, Simone Weil a marcat pe mulți intelectuali ai timpului său (Andre Gide, Albert Camus, la noi Nicolae Steinhardt)
Declarându-se atee încă de la 14 ani, Simone de Beauvoir alege drumul opus. „Voi construi o forță în care mă voi refugia pentru totdeauna» spune ea în scrierile timpurii. Această forță se va manifesta curând în viața ei prin voința fermă de a scrie. Vrea să scape de căsătorie, maternitate, cămin. Să trăiască liberă.()
«Nimic nu ne limita, nimic nu ne definea, nimic nu ne supunea; legăturile noastre cu lumea noi le cream; libertatea era însăși substanța noastră.» declară Simone de Beauvoir în „Puterea vârstei”, făcându-și ea singură portretul – France Culture
Și apoi, celebra frază prin care Simone de Beauvoir declanșează febra celui de-al doilea val al feminismului: „Nimeni nu se naște femeie, devine femeie”.
Împreună cu Sartre, ea experimentase deja acest lucru seducându-și elevele. Simone și Sartre întrețin relații cu elevi, unii din ei minori. Simone era cea care atrăgea fetele, întrucât apariția filosofului provoca repulsie tinerilor. Parteneră sexuală a Simonei, Olga Kosackiewicz, prima victimă, a ajuns să se automutileze cu arsuri și tăieturi pe piele, pentru că nu voia să facă sex cu Sartre. Bianca, Olga și alte tinere racolate de cuplu pentru a se distra au fost pe rând abandonate.
În 1938 Bianca Bienenfel avea16 ani și era elevă de liceu când a fost sedusă -intelectual și sexual- de profesoara ei de filozofie, Simone de Beauvoir. „La șaisprezece ani cazi ușor în orbire”, mărturisea ea mai târziu. Provenind dintr-o familie de evrei polonezi care trecuse prin multe necazuri, abia ieșită dintr-o copilărie zbuciumată, eleva e atrasă de siguranța acestei profesoare de 29 de ani care susține idei noi tulburătoare: libertatea femeilor, independența lor financiară, refuzul supunerii lor prin căsătorie și maternitate. Frumoasă, cochetă, pasionată, Bianca se lasă sedusă până la identificare cu modelul ei, îi împrumută și ticurile verbale, dorind să devină, ca și ea, conferențiar de filozofie. În anul următor, de Beauvoir o pasează principalului ei partener, filozoful Jean-Paul Sartre. Cei trei au format un menage a trois până în 1940, când Bianca a fost părăsită brusc de cei doi mentori și iubiți. Pentru tânăra evreică într-o Franță ocupată în care ororile naziste erau la ordinea zilei, abandonul brutal a fost devastator. Bianca a căzut psihic. A intrat în depresie severă de care n-a scăpat toată viața deși episoadele s-au rărit după căsătoria cu Bernard Lamblin și reluarea relației cu Simone, de data asta, platonică.
„Perversitatea a fost ascunsă cu grijă sub exteriorul blând al lui Sartre și aspectul serios și auster al lui Beauvoir”, avea să spună Bianca Lamblin, a treia lor victimă, în 1990, după moartea Simonei de Beauvoir, citind stupefiată scrisorile ei către Sartre și Jurnalul de război publicate postum.
Așadar, drama nu se terminase. Bianca descoperă în publicațiile postume ale idolilor ei din adolescență întreaga amploare a înșelăciunii profesoarei sale căreia îi căzuse victimă. Află direct de la celebrul cuplu existențialist cum și-au bătut joc de ea și au abandonat-o când s-au plictisit. Tonul cu care se refereau la ea era plin de dispreț. Retrăiește tulburătoarea aventură și șocul produs de trădare.
Bianca recade psihic dar își găsește puterea să redea întreaga poveste și efectele dramatice asupra vieții ei ulterioare într-o carte de mare răsunet în care dezvăluie cu amărăciune cum a făcut parte ca „terț în afacerile „contingente” ale lui de Beauvoir și Sartre” și cum a supraviețuit acelei aventuri rușinoase.
Bianca nu scrie doar despre de Beauvoir și Sartre și prăbușirea ei după abandon, ci și despre dragostea pentru soțul ei Bernard care a ajutat-o să se recupereze și despre viața întunecată din timpul ocupației germane când, în rezistența franceză fiind, a fost martoră la bătălia de la Vercors.
Cu 20 de ani înainte de publicarea cărții Biancăi Lamblin, steaua Simonei de Beauvoir se apropia de extincție. Nu mai era invitată prin cafenele să schimbe lumea. Tinerețea are doza ei de cruzime. Parisul intrase în vâltoarea protestelor studențești, dar „Baba” de 60 de ani e dată jos de pe baricade. E depășită. „Revoluţia rămâne masculină”, avea să declare chiar de Beauvoir, cu resemnare.
Lui Simone de Beauvoir nu-i rămâne decât să organizeze la ea acasă, dezbateri privind libertatea sexuală și legalizarea avortului. În locuința ei devenită cartier general al feminismului se naște „Manifestul celor 343″, publicat în Le Nouvel Observateur, cu trei sute patruzeci şi trei de semnături de femei, între ele o serie de actrițe celebre care declară că au făcut un avort. Acţiunile lor vor duce, în 1976, la legalizarea avortului.
Faimosul cuplu existențialist își menține însă atașamentul față de marxism până la invazia sovietică de la Budapesta din1956. Susțin amândoi independența Algeriei și semnează „Manifestul celor 121″, pentru dreptul la insubordonare.
Prin egalitatea de șanse, lumea contemporană a evoluat spectaculos. În același timp, gândindu-mă la efectele emancipării feministe confiscată de revoluția sexuală nu pot să nu constat ravagiile din viețile multora care nu știu, nu vor sau nu pot să-și prețuiască dreptul de a se bucura de libertate.
Greu de acceptat decăderea evidentă a lumii noastre atât de repede și ireversibil emancipate!
Un fost coleg îmi povestea de curând că aproape toate fetele dintr-un sat amărât din zona Mediașului și-au început viața sexuală la 12,13 ani, multe din ele fiind deja mame, altele victime sigure ale traficului de carne vie.
Promiscuitate, sărăcie, violență. Nicio rază din feminismul academic-filozofic nu ajunge în aceste locuri uitate în care dăscălimea e neputincioasă și popimea are alte treburi, după cum nici în multe alte periferii ale țării muribunde economic.
Iubire, responsabilitate, idealuri tinerești? De unde? De la anchilozații dreptei care cred că pot reimpune samavolnic o lume sectară, lipsită de libertate? De la șarlatanii stângii care mizează pe lipsa de educație a electoratului ca să-și mențină puterea?
Fetițe mame, familii destrămate, copii fără căpătâi. Numai în 2022 în spitalele din România au fost abandonați sute de copii. Ce se va alege de ei?
În „Cuvinte de dragoste”, tulburătorul documentar distribuit în toamnă de Astra fest, regizorul Nick Broomfield (unul din iubiții Mariannei) ne deschide fereastra în viața și povestea de dragoste a lui Leonard Cohen cu Marianne Ihlen, în oaza mirifică a artiștilor care era, în anii 70, insula Hydra. În insula paradisiacă, Leonard se dedică scrisului și compune muzică, iar Marianne i se dedică lui. În întregime. Grupul boem consumă mult alcool, se droghează și face sex. Fericirea dragostei complet libere și a consumului de substanțe tari le-a năruit viețile pe rând. Axel, băiețelul Mariannei, sfârșește într-un ospiciu norvegian, Marianne, într-un spital, praful se alege și de viața familiei prietene cu ei în timpul petrecut la Hydra, și a frumoșilor lor copii. Leonard Cohen are tăria să lase-n urmă acest stil de viață, retrăgându-se în secret într-un exil purificator la o mânăstire budistă din Nepal. Complet transformat revine în muzică cu cele mai frumoase creații ale sale. Și nu prea târziu ca s-o mai vadă odată pe Marianne în ultimele ei clipe de viață.
Dorința de libertate a omenirii a parcurs mileniile, dar abia în epoca modernă a devenit factor principal de accelerare a schimbărilor social-politice. Emanciparea, forța care învinge tabuurile și inerțiile istorice, a schimbat metabolismul politic și social în lumea democratică. În bine sau în rău? Și una și alta. Nevoia de a înlătura reguli anacronice, personaje malefice, obișnuințe împovărătoare a generat revoluțiile. A răsturnat regimuri politice, a schimbat instituții și relații sociale, a reformat biserici.
În câteva zeci de ani, ideologiile, emancipatoare cândva, au alunecat însă la extreme reînviind în viața planetei libere fantoma conflagrațiilor mondiale.
În același sens, libertatea sexuală câștigată în anii 70 a devenit un factor distructiv, pe fondul lipsei de educație sau a educației precare aproape generalizate.
Suferind din pricina dezumanizării accelerate a mediului în care trăim, uneori simțim cu strângere de inimă că libertatea e o himeră, o pasăre care a zburat de mult din sufletele maculate ideologic, contaminate de obsesiile acestui timp.
„Nimic nu e mai convingător decât decepția aceluia care a parcurs întregul drum și care, odată ajuns la capăt, depune mărturie că nu a găsit nimic.”
Libertate exterioară fără libertate interioară nu există.
Libertate fără adevăr nu se poate.
„Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi”
* Weil, Simone – situri in franceza despre Simone Weil si gandirea ei, in dmoz.org* Simone Weil: Facts | Spirit | Plato’s Cave | Weil’s Cave | Red Virgin
* The American Weil Society – The 2001 AMERICAN WEIL SOCIETY COLLOQUY
* https://www.goodreads.com/book/show/103717.A_Disgraceful_Affair
* https://historia.ro/sectiune/portret/simone-de-beauvoir-sex-si-filosofie-582810.html
* https://humanitas.ro/humanitas/carte/al-doilea-sex-1-2
* https://finesociety.ro/documentarul-despre-leonard-cohen-si-marianne-o-poveste-care-iti-frange-inima/
* ”Venus. Confesiuni fără haine”, Arte, 14 noiembrie 2017
* https://wordpress.com/post/noradamian.com/26050
Entry filed under: 7301634. Tags: „Cuvinte de dragoste”, Bianca Lamblin, Copii abandonați în maternități, dezumanizare, feminism, Jean-Paul Sartre, Libertate fără limite, Simone de Beauvoir, Simone Weill.
2 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
oldhashu | 5 februarie 2023 la 00:29
… și, poate în plus, libertate fără responsabilitate, nu există.
Libertatea mea se întinde până unde se întâlnește cu libertatea ta. Linia despărțitoare este ori buna înțelegere, ori conflictul! Pentru al doilea caz, omenirea a «născut-o» pe doamna aceea cu balanța într-o mână, sabia în cealaltă și ochii legați…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
2.
noradamian | 5 februarie 2023 la 22:51
Așa e, Old! ! Cele câteva referiri biografice incluse în postare privind „libertatea” unor celebrități arată efectele iresponsabilității lor față de cei pe care pretindeau că-i iubesc.
ApreciazăApreciază