Ipocrizie și reformă
18 martie 2023 at 20:05 noradamian 2 comentarii
Motto
decât puțin și prost, mai bine mult și fără rost (proverb comunist)
Trecut prin câteva reforme, învățământul e mai nereformat ca oricând. Pe cei care s-au ocupat de aducerea lui la standardele impuse de schimbările culturale și ritmul de dezvoltare economică din UE nu asta i-a preocupat. Deși toate materialele justificative ale proiectelor de reformă succesive abundă în motivații preluate din ghidurile monitoare (de regulă realizate cu expertiză din afară), scopul era altul: mult material îndesat în programe stufoase pentru catedre generoase, pentru mulți profesori ieșiți pe bandă din fabricile de diplome cum vrea inspectoratul (și partidul!)
De aici, un lanț al iresponsabilității care compromite șansele de dezvoltare a statului și societății. Supraproducția de diplome generează nevoia de noi posturi la stat. De pildă, sute de noi secretari de stat. Înseamnă supraîncărcarea continuă a aparatului bugetar cu votanți fideli celor la butoane. Noi oportunități pentru corupție în toate domeniile. Înseamnă a desconsidera potențialul tinerilor, a-i face să-și caute împlinirea profesională în alte țări mai chibzuite. Supraîncărcarea școlilor publice cu disciplina religie, de pildă, de la clasa pregătitoare până la absolvirea liceului, în dauna altor materii, sub pretextul moralizării sociale, se potrivește perfect cu duplicitatea nevindecabilă, iresponsabilă, egoistă, promotoare a lăcomiei generalizate. Sursă de inechitate și depresie socială. Sursă de imoralitate, până la urmă.
„Religia este un fenomen social, cu sisteme de practici și ideologii care nu depinde de școală. Niciuna dintre marile religii nu s-a creat, nici nu s-a propagat, printr-o programă școlară; ele au apărut și s-au dezvoltat înainte de apariția vreunei forme de învățământ obligatoriu. Așadar, a pretinde că ne-obligativitatea orelor de religie în școli aduce o gravă atingere religiei este o aberație și logică, și factuală; ignoră toate datele istorice. Nu există însă nicio dovadă empirică pe baza căreia să spunem că studierea religiei în școală crește religiozitatea”/ Mircea Miclea, fost ministru al învățământului.
Entry filed under: 7301634. Tags: duplicitate, fabrici de diplome, inechitate, inflație de absolvenți, nechibzuință, programe stufoase, supraîncărcare.
2 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
oldhashu | 19 martie 2023 la 11:05
E surprinzător cum, de-a lungul istoriei, s-au înțeles și completat reciproc Cezarul și Sacerdotul! Apariția în timp a vreunui Om care a sezizat și a dezvăluit celorlalți enorma discrepanță între Vorba și Fapta celor doi, a dus la anihilarea promptă a Celui ieșit din contigent, care a plătit cu sacrificiul personal spusele sale. Că ulterior Adevărul său devine sursă de radicală înnoire a vieții sociale, nu e doar revanșa noului împotriva vechiului, ci și salvarea omenirii, «punerea» căruței care ne duce pe toți pe drumul bun! Până la următoare răscruce …
ApreciazăApreciază
2.
noradamian | 19 martie 2023 la 12:57
Old, primul care a înțeles ce foloase politice poate avea dacă-și apropie biserica a fost împăratul Constantin cel Mare. De atunci ortodoxismul a devenit instrument politic.. Pe bună dreptate zi unii că ceaușescu a fost prost că n-a priceput asta. În schimb au priceput urmașii lui…
ApreciazăApreciază