Standarde mari, standarde mici
9 mai 2023 at 20:05 noradamian Lasă un comentariu
În fiecare vacanță, cel mai mare dintre nepoți, elev la Saint-Étienne, liceu catolic din Strasbourg (să nu vă imaginați că elevii erau obligați să facă religie acolo!) îmi relata chestii care mai de care mai interesante despre orele de teorie și practică, diversele ateliere, inclusiv artistice, sporturile practicate în școală. Devenise o tradiție, venea pregătit cu notițe, scheme, pe caiet sau cu filmulețe. An de an aflam lucrurile noi care-i stârniseră interesul. Și de fiecare dată mă gândeam, ce emulație trebuie să fie într-un colectiv școlar în care elevii țin expozeuri pe teme impuse sau lla alegerea lor, pregătite în grupuri mici, unde erau liberi să evolueze în ritm propriu! În atelierul de pictură, de pildă, conform programului, pictau în stil naiv, clasic sau suprarealist. Științele exacte și cele umaniste erau pe prim plan, iar științele naturii erau studiate în mod interdisciplinar. Practicau mai multe sporturi la alegere iar în vacanțe mergeau în tabere de cercetare, de obicei în munții Vozgi. Acum vreo doi ani venise cu ditamai caietul de științe, avea ca temă de vacanță, sub formă de exerciții pe criterii date, de stabilit corelații interdisciplinare între noțiuni de geografie, chimie, biologie și protecția mediului.
La serbările de sfârșit de an, elevii prezentau creații artistice de echipă pe o temă stabilită de comun acord, în care fiecare coechipier își interpreta rolul. O încântare! Temele erau variate, pe unele le găseam pur și simplu fabuloase.
Chiar și Marea Neagră și Delta fuseseră la un moment dat o temă de interes pentru echipa lui, o prezentaseră cu succes întregii clase.
La sărbătoarea de absolvire prezentaseră artistic Polinezia Franceză, cu informații economice, turistice, culturale, cu dansuri și cântece.
Și acum, gândindu-mă la astea, mă întreb (a câta oară?) de ce nu reușește nicio reformă a educației în țara noastră?
Entry filed under: 7301634. Tags: corelații interdisciplinare, Elevi, emulație, ritm liber, teme interesante.
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed