Un copil inocent și un mesaj otrăvit

20 mai 2023 at 19:50 Lasă un comentariu

În 1996, Emil Constantinescu câștiga puncte în campania prezidențială evocând sfaturile unui misterios călugăr Vasile. O sursă de inspirație „divină” și pentru „decalogul” candidatului Ponta câțiva ani mai târziu.

Trucuri electorale, evident. Nu bănuiam însă că erau semnale timpurii ale invaziei de sutane, bărbi și veșminte monahale ale unor pseudo-profeți cum se întâmplă acum pe Tv-uri și rețele sociale.

Precum carcalacii, au ieșit brusc din cotloanele lor întunecoase să-și adune pălmașii ca pe robii analfabeți din satele vechilor mânăstiri. Obișnuiți să se umilească, bieții amărășteni actuali își conservă umilința strămoșească făcând cu osârdie același lucru și pe FB.
Îi vezi îngrămădindu-se virtual, fericiți să pupe mâna și poalele unor stăpâni netrebnici cu trecut legionar, acum pro-putiniști. 

Stihiile istoriei au scos din lada de zestre tragică a neamului, ideologii politico-religioase de tristă amintire distribuindu-le, prin mesageri vicleni, celor ușor de prins în capcana falsului patriotism. Șoimii patriei de ieri ar fi azi mândrii copii de trupă ai unor „părinți” cu simpatii politico-legionare. 

Fără îndoială că micul Rareș și-a executat impecabil numărul de dresură. Cel mai talentat concurent al emisiunii de la Pro-tv și-a meritat premiul. Statele totalitare (sau foste) n-au rivali în dresajul propagandistic. Toate evenimentele de acest fel din Rusia, China, Coreea de Nord și, cu voia d-tră, ultima pe listă, România lui Ceaușescu (sau post-Ceaușescu) întrec în perfecțiune demonstrațiile copiilor talentați din țări în care manifestările artistice sunt scutite de accente politico-patriotarde.

Băiețelul delicat și expresiv are deja un palmares artistic neobișnuit de recitări cu mesaj istoric vindicativ sau politico-ortodox cu conținut legionar precum „Crezul” de Radu Gyr, recitat în urmă cu doi ani ca membru al unui ansamblu botoșănean.
Încă un semn al îndoctrinării de rău augur care se practică la vedere de ceva timp. Dar, trecând peste asta, am un sentiment de milă. Asemenea victorii riscă să producă false așteptări și dezamăgiri în viața unor copii talentați care nu înțeleg mare lucru din prestația lor. Nu mi-ar face plăcere să mai văd așa ceva.

De rău augur faptul că apologeții acestui curent pestilențial ies pe „mocirle-tv”, poate i-ați văzut la RTV-ul infractorului Ghiță, și pe site-uri cu simpatii legionare, sărind indignați în apărarea inocentului recitator, apărându-și în realitate mesajul lor pervers.

Fuziunea ortodoxismului neo-legionar cu ultranaționalismul ceaușist amplificat de otrăvurile auriste prefigurează o tendință de autodistrugere. N-ar trebui să ignorăm semnele, oricât de nesemnificative și nevinovate ar părea.

„Ciuma” lui Camus e mai actuală ca oricând.

Entry filed under: 7301634. Tags: , , , , .

Un viitor în umbra trecutului

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


noradamian

noradamian

Nora Damian, scriitor Sibiu, Romania

Vezi profil complet →

Arhive

Categorii

Protected by Copyscape Originality Checker

Blog Stats

  • 936.628 hits

Introdu adresa ta de email pentru a urmări acest blog și vei primi notificări despre noile articole pe email.

Alătură-te celorlalți 1.454 de abonați.
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Add to Google

all blogs

Urmărește-mă pe Twitter Follow @noradamian1

Statistici blog

  • 936.628 hits
Follow Aventuri în grădina de hârtie on WordPress.com

Fluxuri


%d blogeri au apreciat: